Πού να σπουδάσω στη Γαλλία; > Grèce
 
Ίσως να έχετε ήδη κάποιους δεσμούς με τη Γαλλία − φίλους, συγγενείς…. Σε αυτήν την περίπτωση, μάλλον θα επιθυμείτε να εγκατασταθείτε κάπου κοντά τους. Εάν αυτό δεν ισχύει, τότε η απάντηση στην ερώτηση "Πού να σπουδάσω στη Γαλλία;" θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά μέσα που μπορείτε να διαθέσετε για την παραμονή σας.

Το κόστος ζωής στη Γαλλία είναι συγκρίσιμο με εκείνο των άλλων δυτικοευρωπαϊκών χωρών και ποικίλλει από τη μια περιοχή στην άλλη. Στο Παρίσι, η ζωή είναι ακριβότερη σε σχέση με την επαρχία, ιδίως όσον αφορά τη στέγη.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι πλέον διόλου εφικτό να βρείτε κατοικία σε χαμηλή τιμή στο Παρίσι. Γι' αυτόν το λόγο συστήνουμε πάντοτε στους ξένους φοιτητές να σπουδάσουν στην επαρχία, όπως άλλωστε και το 80% των Γάλλων φοιτητών.

Υπάρχουν σε όλη την επαρχία εκπαιδευτικά ιδρύματα πολύ υψηλής ποιότητας, σε όλους τους τομείς: Πανεπιστήμια, φυσικά... αλλά και οι περισσότερες Σχολές Διοίκησης και Μηχανικών πρώτου μεγέθους.

Το Παρίσι είναι βεβαίως ο πιο γνωστός και ο πιο περιζήτητος προορισμός για τους ξένους φοιτητές. Όμως, στο Παρίσι δεν είναι πάντοτε εύκολο να ζεις καλά και να κάνεις καλές σπουδές.

Στην επαρχία, μπορεί κανείς να σπουδάσει σε διάφορα μέρη και η ποιότητα ζωής είναι συχνά εξαιρετικού επιπέδου.

 

Να σημειωθεί ότι η αριστεία της γαλλικής ανώτατης εκπαίδευσης δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο του Παρισιού.

Αν και η «Πόλη του Φωτός» δικαίως σας μαγεύει, απέχει με το τρένο TGV μόνο μία ώρα από τη Λίλη ή την Ορλεάνη, δύο ώρες από τη Λυόν, τη Νάντη, το Πουατιέ, τη Ρεν και τη Ντιζόν και τρεις ώρες από τη Μασσαλία, το Μονπελιέ και τη Ροσέλ.

Στην επαρχία, μπορείτε να σπουδάσετε, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, σε μεγάλες ή μικρότερες πόλεις, κοντά στη θάλασσα, το βουνό, και την πλούσια γαλλική εξοχή.

Εκεί θα ζήσετε χωρίς άγχος, με περισσότερη άνεση, και θα γνωρίσετε νέους ανθρώπους πολύ πιο εύκολα.