Το Παρίσι βρίσκεται στην κορυφή της 1ης διεθνούς κατάταξης των πανεπιστημιουπόλεων > Grèce

Το Παρίσι βρίσκεται στην κορυφή της 1ης διεθνούς κατάταξης των πανεπιστημιουπόλεων

 
Σύμφωνα με την πρώτη λίστα των καλύτερων πανεπιστημιουπόλεων στον κόσμο, που δημοσίευσε η Βρετανική εταιρεία μελετών QS (Quacquarelli Symonds Ltd), η οποία ειδικεύεται στις κατατάξεις των πανεπιστημίων, το Παρίσι είναι στην κορυφή, πριν από το Λονδίνο, τη Βοστώνη και τη Μελβούρνη.

Πιο συγκεκριμένα, με προβάδισμα 421 βαθμών, το Παρίσι προηγείται του Λονδίνου (405 βαθμοί), της Βοστώνης (399 βαθμοί), της Μελβούρνης (398 βαθμοί) και της Βιέννης (389 βαθμοί).

Εκτός από την πρωτεύουσα, εμφανίζονται δύο επιπλέον γαλλικές πόλεις σ’αυτό το top 50, η Λυόν (14η με 367 βαθμούς) και η Τουλούζη (46η με 286 βαθμούς).

Ενώ στις πανεπιστημιακές κατατάξεις, συμπεριλαμβανομένων και της QS, υπερέχουν συνήθως τα αμερικανικά και τα βρετανικά Ιδρύματα, επτά από τις δεκαπέντε πρώτες πόλεις του “QS Best Student Cities 2012” βρίσκονται στην ηπειρωτική Ευρώπη (Παρίσι, Βιέννη, Ζυρίχη, Βερολίνο, Βαρκελώνη, Μόναχο και Λυόν).

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές κατατάξεις οι οποίες βασίζονται ουσιαστικά στην έρευνα, η λίστα έχει πράγματι βασιστεί όχι μόνο στην έρευνα αλλά και σε τέσσερα επιπλέον είδη κριτηρίων: τον αριθμό των σπουδαστών (ομογενείς και αλλοδαποί), την ποιότητα ζωής, την άποψη που έχουν οι εργοδότες για τους διπλωματούχους, και τέλος το κόστος φοίτησης και φοιτητικής ζωής ή «προσβασιμότητα».

Το Παρίσι, σύμφωνα με τους διεθνείς εργοδότες υπερτερεί σε σχέση με το Λονδίνο, όσον αφορά τα κριτήρια προσβασιμότητας, ποιότητας ζωής και φήμης των πανεπιστημίων του. Και μάλιστα, το Παρίσι έχει περισσότερα επιλεγμένα πανεπιστήμια από κάθε άλλη πόλη, 16 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στο top 500, ανέφερε η QS σ’ ένα ανακοινωθέν.

«Έκπληξη αποτελούν οι επιδόσεις της ηπειρωτικής Ευρώπης, η οποία συνήθως κατατασσόταν χαμηλά, αλλά σε αυτήν την περίπτωση επωφελείται από το πιο ισότιμο και λιγότερο επιλεκτικό σύστημά της σε αντίθεση με τις αγγλοσαξονικές χώρες», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Danny Byrne, υπεύθυνος της “topuniversities.com” μίας από τις κυριότερες ιστοσελίδες της QS.

«Προσπαθούμε να προωθήσουμε ένα νέο τύπο κατάταξης, με επίκεντρο τους φοιτητές, διότι γι’ αυτούς σημασία έχει η ποιότητα ζωής, η φήμη των Πανεπιστημίων στα μάτια των εργοδοτών και η προσβασιμότητα», προσέθεσε.

«Το γαλλικό πανεπιστημιακό τοπίο ήταν χωρισμένο πολύ καιρό σε μικρές πανεπιστημιακές μονάδες με αποτέλεσμα να βρίσκεται χαμηλά στις κατατάξεις», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Edouard Husson, αντικαγκελάριος των Πανεπιστημίων του Παρισιού και υπεύθυνος για την Ανώτατη Εκπαίδευση στο Παρίσι. «Όταν όμως αθροίζουμε τον αριθμό των πανεπιστημίων, το Παρίσι φτάνει στην κορυφή των κατατάξεων, και τα χαμηλά δίδακτρα μετατρέπονται αμέσως σε προτέρημα», προσέθεσε.

Στη Γαλλία, τα δίδακτρα κυμαίνονται στα 177 ευρώ για τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών ετησίως και στα 245 ευρώ για το μεταπτυχιακό κύκλο. Συγκριτικά, στην Αγγλία όπου και αυξήθηκαν, κοστίζουν από 3.000 μέχρι 4.000 ευρώ για τα προπτυχιακά και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τις 10.000 ευρώ για τα μεταπτυχιακά.

«Το Παρίσι, η Βιέννη, η Ζυρίχη και το Βερολίνο έχουν κατά μέσο όρο δίδακτρα, μικρότερα των 1.000 δολαρίων ετησίως, σε σύγκριση με τα δίδακτρα ύψους 30.000 δολαρίων που ισχύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες», υπογραμμίζει η QS.

Source: 
Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων