Το επίπεδο σπουδών ήταν αρκετά υψηλό > Grèce

Το επίπεδο σπουδών ήταν αρκετά υψηλό

 
Άρης,

 Ενα έτος μετά τη δέσμευση μου στο πρόγραμμα υποτροφιών Vriκα!, έχω τελειώσει την πρακτική μου εξάσκηση και τις σπουδές μου ανώτατου επιπέδου στη Γαλλία. Η υποτροφία σπουδών που έλαβα με τη συμμετοχή της εταιρείας DCNS μου πρόσφερε την ευκαιρία να παρακολουθήσω την κατάρτιση ειδίκευσης στη Ναυπηγική μιας Ανώτατης Σχολής Μηχανικών, την ENSTA ParisTech.

 

Το επίπεδο σπουδών ήταν αρκετά υψηλό και το πρόγραμμα του Μεταπτυχιακού ήταν γενικά εντατικό και απαιτητικό, όπως το είχα ήδη φανταστεί. Είχα ωστόσο την ευκαιρία να επωφεληθώ της φοιτητικής ζωής, των κοινωνικών συναναστροφών και της ευκαιρίας να ανακαλύψω το Παρίσι που είναι μια ευχάριστη πόλη να ζεί κάποιος.

 

Άρχισα τη χρονιά παρακολουθώντας ένα εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας, το οποίο διοργανώθηκε από την EPF/ESTP ειδικά οργανωμένο για τους αλλοδαπούς φοιτητές μηχανικής.  Διήρκεσε μόνο 3-4 εβδομάδες κατά τη διάρκεια του μηνός Αυγούστου, αλλά με βοήθησε παρ΄όλα αυτά να θυμηθώ τα γαλλικά που δεν είχα εξασκήσει για πολλά χρόνια.

 

Η εγκατάσταση στο Παρίσι ήταν αρκετά δύσκολη στην αρχή, με πολλά διοικητικά προβλήματα και κυρίως για το μεγάλο πρόβλημα της εύρεσης κατοικίας.  Δυστυχώς, σε αυτό το θέμα δεν είχα καμμία βοήθεια ούτε από το CROUS oύτε από τη Σχολή μου και ήταν κουραστικό, με άγχωσε, με εκνεύρισε και με αποθάρρυνε για την αρχή της εγκατάστασης μου για σπουδές στο Παρίσι.

 

Τον Απρίλιο μετακόμισα στη Βρετάνη, για να πραγματοποιήσω την πρακτική εξάσκησή μου για διάστημα 6 μηνών (Απρίλιο-Οκτώβριο 2010) στην εταιρία DCNS Lorient.

 

Στον τελικό απολογισμό, είμαι σίγουρα πεπεισμένος ότι αυτή η χρονιά στη Γαλλία ήταν μια πολύτιμη εμπειρία σε πολλά επίπεδα (ακαδημαϊκό, επαγγελματικό, κοινωνικό και προσωπικό...) πράγμα που θα μου μείνει αξέχαστο. Σήμερα αναλογιζόμενος τα επαγγελματικά μου οφέλη, είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η χρονιά συνέβαλε στην αρχή της μελλοντικής μου καρριέρας.

 

Οφείλω να ευχαριστήσω θερμά το πρόγραμμα υποτροφιών VRIκα! Και ιδιαίτερα τους ανθρώπους της υπηρεσίας Πανεπιστημιακής και Επιστημονικής Συνεργασίας της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, καθώς και αυτούς της εταιρίας DCNS της Αθήνας και του Παρισιού, όπως και στο Lorient για την υποδοχή και την υποστήριξη που μου παρείχαν καθ’όλη τη διάρκεια της διαμονής μου στη  Γαλλία!