Η εμπειρία των σπουδών στη Γαλλία είναι πολύ ιδιαίτερη > Grèce

Η εμπειρία των σπουδών στη Γαλλία είναι πολύ ιδιαίτερη

 
Μαρία-Χριστίνα

 Βρίσκομαι στο Παρίσι εδώ και ένα μήνα ( 1ο έτος αρχιτεκτονικής ) και η πόλη είναι πραγματικά υπέροχη. Τα μέρη που έχει κανείς να δει είναι πραγματικά ατελείωτα, από μουσεία και εκθέσεις, μέχρι μαγαζιά και καφέ. Είναι πραγματικά τεράστια πόλη η οποία μοιάζει πραγματικά ατελείωτη. Το καλό είναι ότι μπορεί κανείς να τη δει ολόκληρη χρησιμοποιώντας μόνο μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία σχηματίζουν ένα παρά πολύ πυκνό δίκτυο που καλύπτει ολόκληρο το Παρίσι και τα περίχωρα. Σε αυτό το επίπεδο η διάφορα με την Αθήνα είναι τεραστία, καθώς μόνο για το μετρό υπάρχουν δεκαέξι γραμμές. Σε ό,τι αφορά τη φοιτητική ζωή, υπάρχουν πολλές λύσεις για όσους νέους ζουν μόνοι. Τα σουπερ μάρκετ και τα παντοπωλείο βρίσκονται σχεδόν παντού, και κανείς μπορεί να βρει εκεί παρά πολλά έτοιμα γεύματα ή κατεψυγμένα προϊόντα. Πολλά εστιατόρια έχουν προσφορές πλήρες γεύματος ειδικά για φοιτητές, σε ανάλογη τιμή φυσικά. Επίσης παρά πολλές δραστηριότητες είναι δωρεάν ή σε σημαντικά μειωμένες τιμές για τους φοιτητές, οπότε το Παρίσι είναι σίγουρα μια πόλη όπου ένας νέος που έχει έρθει για τις σπουδές του μπορεί να βρει τη θέση του.

Από την άλλη, η προσαρμογή μπορεί να είναι λίγο δύσκολη, ειδικά για κάποιον ο οποίος έχει συνηθίσει τη ζωή στην Ελλάδα. Τα ωράρια είναι τελείως διαφορετικά, και από τα πρώτα πράγματα που μου έκαναν αρνητική εντύπωση είναι το πόσος νωρίς κλείνουν τα περισσότερα μέρη. Έχοντας συνηθίσει τους αθηναϊκούς ρυθμούς, ο ρυθμός της ζωής των Γάλλων με ξένισε αρκετά. Συνηθίζουν να ξυπνούν πολύ πρωί και να γυρνούν σπίτι νωρίς το βράδυ. Το μεσημεριανό τους είναι το πολύ μέχρι τη μια το μεσημέρι, για αυτό το λόγο τον πρώτο καιρό οι σερβιτόροι το έβρισκαν παράξενο που πήγαινα για φαγητό στις τέσσερις ή τις πέντε. Νυχτερινή διασκέδαση υπάρχει, αλλά σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές. Τέλος, ένα αρνητικό στοιχειό που πρέπει να αναφέρω για τα κορίτσια που σκέπτονται να έρθουν να μείνουν μόνα τους εδώ, είναι η ασφάλεια και η επιλογή της κατοικίας. Έψαξα σπίτι στις πιο καλές περιοχές προκειμένου να μη νιώθω ανασφάλεια μόνη μου, το οποίο όμως από οικονομικής άποψης δεν συμφέρει πάντα. Τέλος, οι ίδιοι οι Γάλλοι είναι πολύ διαφορετικοί από τους Έλληνες, ειδικά οι καθηγητές. Όσοι έχουν συνηθίσει να παίρνουν 20 πρέπει να το ξεχάσουν, γιατί οι βαθμοί εδώ δύσκολα ξεπερνούν το 16. Γενικά οι άνθρωποι εδώ έχουν τη τάση να αποστασιοποιούνται, είναι πολύ ευγενικοί αλλά όχι ιδιαίτερα φιλόξενοι. Ακόμα και με άτομα της σχολής μου, έχω προσέξει ότι η επικοινωνία είναι πολύ πιο εύκολη και ευχάριστη με τους άλλους Έλληνες που είναι εδώ, προφανώς, αλλά και άλλους φοιτητές μεσογειακών χωρών. Έχουμε πιο κοινούς κώδικες επικοινωνίας απ’ότι με τους Γάλλους, σίγουρα. Το καλό βέβαια είναι ότι οι Έλληνες εδώ είμαστε πολλοί, και σιγά σιγά σχηματίζουμε ένα μεγάλο δίκτυο!

Η ζωή στο Παρίσι είναι σίγουρα μια μοναδική εμπειρία η οποία πιστεύω θα ανοίξει νέους ορίζοντες σε οποιονδήποτε τη ζήσει. Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όποιον το σκέπτεται να το τολμήσει, γιατί θα γνωρίσει έναν τελείως διαφορετικό κόσμο.