Μέχρι στιγμή οι εντυπώσεις μου είναι μόνο θετικές! > Grèce

Μέχρι στιγμή οι εντυπώσεις μου είναι μόνο θετικές!

 
Κατερίνα

Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην Γαλλία, στην Limoges, και παρακολουθώ τα μαθήματα του Μ1 στο IUFM (Τμήμα επιστημών εκπαίδευσης ) του Limousin στα πλαίσια του προγράμματος ανταλλαγής Erasmus.

Στην αρχή νόμιζα ότι θα ήταν πολύ δύσκολο με την εστία, αλλά με δέχτηκαν κατευθείαν στην résidence universitaire Guerin, που είναι πολύ φθηνό και κοντά στο πανεπιστήμιο.

Όσον αφορά το πανεπιστήμιο, παρακολουθώ όλα τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου του Μ1, μέχρι και μέσα Ιανουαρίου που γυρίζω Ελλάδα. Τα μαθήματα είναι πάρα πολύ καλά οργανωμένα (για παράδειγμα, μου έδωσαν το πρόγραμμα όλου του εξαμήνου από την μέρα της εγγραφής μου) και το τμήμα έχει λίγα άτομα σε σχέση με το εδώ πανεπιστήμιο (γύρω στους 30 φοιτητές). 

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι φοιτητές είναι μεταπτυχιακοί και ετοιμάζουν το μεταπτυχιακό τους, ενώ εγώ βρίσκομαι στην μέση των σπουδών μου για το πτυχίο. Επίσης, προετοιμάζονται για τον διαγωνισμό για τον διορισμό τους σε σχολεία που γίνεται νομίζω κάπου τον Μάιο-Ιούνιο.

Στο επίπεδο της γλώσσας, (έχω το πτυχίο C1) μπορώ να καταλάβω και να παρακολουθήσω χωρίς δυσκολία όλα τα μαθήματα, αλλά το επίπεδο μου είναι πολύ πιο χαμηλό σε σχέση με τους υπόλοιπους φοιτητές, ειδικά στην παραγωγή λόγου, κυρίως στα γραπτά αλλά και στα προφορικά. Παρ' όλα αυτά, οι καθηγητές και η γραμματεία είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμοι, δείχνουν κατανόηση και ενδιαφέρον να βοηθήσουν αν έχω απορίες.

Γενικά, είμαι η μόνη φοιτήτρια Erasmus στο IUFM, και η μόνη από Ελλάδα στην Limoges, κάτι που στην αρχή με τρόμαζε λίγο, αλλά η προσαρμογή μου δεν ήταν δύσκολη γιατί έχει πολλούς φοιτητές από εξωτερικό, πολλά άτομα στην εστία και οι παρακολουθήσεις στο πανεπιστήμιο είναι υποχρεωτικές, οπότε είναι εύκολο να γνωρίσω πολλά άτομα.