Σπουδάζω οινολογία στη Dijon > Grèce
 
Σεβαστιανά

 Αποφάσισα να φύγω στο εξωτερικό για να σπουδάσω οινολογία και η Γαλλία ήταν ο ιδανικότερος προορισμός για να πραγματοποιήσω το στόχο μου.

Αφού  παρακολούθησα μαθήματα της γαλλικής γλώσσας τον πρώτο χρόνο, κατάφερα να πάρω το C1 και να γίνω δεκτή στο πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας στη Ντιζόν (Dijon).
Έχοντας διανύσει μερικούς μήνες μαθημάτων στον τομέα Sciences de la vie, de la terre et de l’environnement. συνειδητοποιώ πως το επίπεδο και η ποιότητα της γαλλικής εκπαίδευσης είναι αρκετά υψηλοί . Ομολογώ ότι οι δυσκολίες τον πρώτο καιρό όσον αφορά τη γλώσσα και την καλή κατανόηση των μαθημάτων ήταν αναπόφευκτες αλλά δεν άργησα να καταλάβω πως ήταν ζήτημα προσαρμογής και στη συνέχεια εξάσκησης.
  Απαραίτητη προϋπόθεση για να σπουδάσει κάποιος οινολογία στη Γαλλία (μιλώντας πάντα για πανεπιστήμια), είναι να έχει καλές βάσεις στη βιολογία. Για το λόγο αυτό, επί δύο χρόνια θα παρακολουθώ μαθήματα κυρίως  κυτταρικής βιολογίας και βιολογία των φυτών μέχρι το τρίτο έτος όπου θα συνεχίσω Science de la vigne  και αργότερα το DNO (Diplôme National d’œnologue)

Στο μεταξύ, η ζωή στη Γαλλία είναι όμορφη !

Μπορεί βεβαία να λείπει η θάλασσα και ο ήλιος της Ελλάδας αλλά τα αντικαθιστά κανείς με τη γαλλική κουλτούρα, τη νόστιμη γαλλική κουζίνα και το καλό κρασί !!!