Σημαντική βοήθεια για την υλοποίηση αυτού του ακαδημαϊκού πλάνου υπήρξε η υποτροφία VRIka ! > Grèce

Σημαντική βοήθεια για την υλοποίηση αυτού του ακαδημαϊκού πλάνου υπήρξε η υποτροφία VRIka !

 
Μάρα

Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στη σχολή Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου βρέθηκα για ένα χρόνο στο Παρίσι στην Ecole Nationale Superieure  d’ Architecture de Paris-Belleville ως φοιτήτρια Erasmus.

Το υπόβαθρο της γαλλικής σκέψης σε θέματα αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας είναι ασύγκριτα πλούσιο. Η πόλη και οι συνθήκες παραγωγής και οργάνωσης του χώρου είναι τομείς στους οποίους μπορεί κανείς να εντρυφήσει στη Γαλλία, όχι μόνο μέσα από προσωπική βιβλιογραφική μελέτη σε κάποια από τις αμέτρητες βιβλιοθήκες, αλλά κυρίως μέσα από τη βιωμένη εμπειρία που προσφέρει εδώ το αστικό περιβάλλον.

 

Όταν λοιπόν θέλησα να εμβαθύνω σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε αυτόν τομέα, βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον το πρόγραμμα σπουδών της SciencesPO, μίας από τις πιο ονομαστές σχολές κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, και πιο συγκεκριμένα επέλεξα το Master en Stratégies territoriales et urbaines.

Η σκοπιά αντιμετώπισης της επέμβασης στο αστικό περιβάλλον είναι συμπληρωματική αυτής της προηγούμενης εμπειρίας μου στον τομέα της αρχιτεκτονικής: στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα αναλύονται οι οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνιστώσες της πόλης.

Οι απαιτήσεις του προγράμματος είναι πολλές ήδη από τις πρώτες μέρες παρακολούθησης και οι καθηγητές αλλά και οι συμφοιτητές διακρίνονται για το υψηλό ακαδημαϊκό τους επίπεδο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρω την υποστήριξη που παρέχει η σχολή σε θέματα  μελλοντικής επαγγελματικής αποκατάστασης, αφενός μέσω υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης στο τελευταίο εξάμηνο και αφετέρου μέσα από ένα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων.

Σημαντική βοήθεια για την υλοποίηση αυτού του ακαδημαϊκού πλάνου υπήρξε η υποτροφία VRIka ! : θα ήθελα να ευχαριστήσω το Γαλλικό Ινστιτούτο και την Πρεσβεία της Γαλλίας για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στους στόχους μου.