Μεγάλη έρευνα της CampusFrance > Grèce
 
Ικανοποιημένο με την εμπειρία του το 90% των αλλοδαπών φοιτητών στη Γαλλία

Παρίσι, 12 Οκτωβρίου 2011 (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων)-9 στους 10 ξένους φοιτητές διαβεβαιώνουν ότι θα συνέστηναν τη Γαλλία ως προορισμό για σπουδές, την οποία επέλεξαν οι ίδιοι καταρχήν για την ποιότητα της εκπαίδευσης, αποκαλύπτει μια τεράστια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Γαλλική Εταιρεία Δημοσκοπήσεων TNS Sofres για την Εθνική Υπηρεσία για την προώθηση της γαλλικής ανώτατης εκπαίδευσης στον κόσμο CampusFrance.

«Για πρώτη φορά», περίπου 21.000 νεαροί φοιτητές που βρίσκονταν ήδη στη Γαλλία, που προετοιμάζονταν να πάνε ή που ήταν ήδη πτυχιούχοι, ρωτήθηκαν μέσω Ίντερνετ το πρώτο εξάμηνο του 2011, διευκρινίζει στο μηνιαίο υπόμνημα του το Campus France, που έχει ως έργο να προωθεί την ελκυστικότητα της γαλλικής εκπαίδευσης.

Από την έρευνα προκύπτει ότι το 90% θα συνέστηνε «σε φίλους ή γνωστούς να κάνουν σπουδές στη Γαλλία» και «το 91% των φοιτητών που ήταν ακόμα στη Γαλλία ή είχαν ολοκληρώσει τις σπουδές τους ήταν ικανοποιημένο από την παραμονή του».

Το κίνητρο για να επιλέξουν τη Γαλλία για τις σπουδές τους ήταν αρχικά «η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης» (45%), κατόπιν «η γνώση της γαλλικής γλώσσας» (37%), «η αξία των γαλλικών πτυχίων»(33%), «το πολιτιστικό ενδιαφέρον» (31%) και «η φήμη των εγκαταστάσεων και των διδασκόντων» (31%).

9 στους 10 φοιτητές θεωρούν τη Γαλλία ως «μια χώρα που διαθέτει μεγάλη πολιτιστική και καλλιτεχνική ακτινοβολία» (90%), «πνευματική και επιστημονική» (87%) και «με πλούσια και λαμπρή ιστορία» (87%).

Το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε διστάσει να πάει σπουδάσει σε μια άλλη χώρα εκτός της Γαλλίας. Αλλά για αυτούς τους ερωτηθέντες, η Γαλλία ήταν ωστόσο η «πρώτη τους επιλογή».

Το Campus France σημειώνει ότι «οι δεσμοί με τη Γαλλία διατηρήθηκαν μετά το πέρας των σπουδών»: τα 3/4  αυτών που είχαν φύγει από τη χώρα, είχαν διατηρήσει «προσωπικές επαφές».

Όταν κλήθηκαν να ασκήσουν κριτική σχετικά με την παραμονή τους, η πλειονότητα έθιξε το ζήτημα «του κόστους ζωής» (53% μη ικανοποιημένο), «τις διοικητικές διαδικασίες» (53%), «το κόστος στέγασης» (45%) και τα προβλήματα «ένταξης» (το 1/3 των φοιτητών που έμεναν στη Γαλλία ή των αποφοίτων).

Οι φοιτητές που πήγαν στη Γαλλία δήλωσαν ότι επέλεξαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό καταρχήν «για να αποκτήσουν ένα δίπλωμα διεθνώς αναγνωρισμένο από μια χώρα του εξωτερικού» (39%) και «για να αποκτήσουν διεθνή εμπειρία» (37%).

Η Γαλλία υποδέχτηκε περίπου 280.000 αλλοδαπούς φοιτητές το 2010.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 16 Μαρτίου έως τις 15 Μαΐου, μέσω Ίντερνετ και συμμετείχαν 20.731 φοιτητές.