Για τις προοπτικές και την ποικιλία που προσφέρει η γαλλική ανώτατη εκπαίδευση... > Grèce

Για τις προοπτικές και την ποικιλία που προσφέρει η γαλλική ανώτατη εκπαίδευση...

 
Προϊόν μακράς παράδοσης, τα άριστα αποτελέσματα των γαλλικών σπουδών βασίζονται σε ένα εθνικό δίκτυο άνω των 3.500 δημοσίων και ιδιωτικών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων διεθνούς κύρους: 83 Πανεπιστήμια, περίπου 240 Σχολές και προγράμματα σπουδών Μηχανικών, πάνω από 200 Εμπορικές Σχολές και Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων, 120 Δημόσιες Ανώτατες Σχολές Τέχνης, 20 Σχολές Αρχιτεκτόνων. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν πάνω από 3.000 ειδικευμένες Σχολές ή τα λεγόμενα Ινστιτούτα που αφορούν ειδικούς τομείς όπως τα κοινωνικά επαγγέλματα, τα παραϊατρικά επαγγέλματα, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, η μόδα, το design, κ.ά.

Τα γαλλικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι πολυάριθμα και ομοιόμορφα κατανεμημένα σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια. Εκτός από με τα μεγάλα Πανεπιστήμια διεθνούς φήμης όπως η Σορβόννη, υπάρχουν και οι σύγχρονες διακεκριμένες πανεπιστημιουπόλεις, όπως των  Σχολών Διοίκησης Επιχειρήσεων και των Σχολών Μηχανικών, που προσφέρουν μια ζεστή και ευχάριστη για μελέτη ατμόσφαιρα σε εκατοντάδες φοιτητές και καθηγητές. Επιπλέον, υπάρχουν σχολές που ειδικεύονται στις τέχνες, τον τουρισμό, την υγεία και πολλούς άλλους τομείς. Όλες αυτές οι σχολές είναι ανοιχτές για εσάς.

 

 Φυσικά, η ανώτατη εκπαίδευση είναι πολύ πιο προσβάσιμη στη Γαλλία απ' ότι σε πολλές άλλες χώρες»

(Yarinis, Βενεζουέλα)

 

Το μεγάλο αυτό σύνολο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (Πανεπιστήμια, Ανώτατες  Σχολές και ειδικευμένες Σχολές) παρέχει σπουδές όλων των επιπέδων σε χιλιάδες γνωστικά αντικείμενα και καλύπτει το σύνολο των τομέων της γνώσης.

 

Η αριστεία της ανώτατης εκπαίδευσης στη Γαλλία είναι κρατική υπόθεση. Η Γαλλική Δημοκρατία αφιερώνει κάθε χρόνο περίπου το 20% του προϋπολογισμού της στην παιδεία. Επιβλέπει σχολαστικά την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης καθώς και των κρατικών της πτυχίων. Στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως τα Πανεπιστήμια, το κράτος αναλαμβάνει ένα σημαντικότατο μέρος του κόστους των σπουδών του κάθε φοιτητή, όποια και αν είναι η χώρα καταγωγής του!