Οι πανεπιστημιακές εστίες των CROUS

 
Τα CROUS (Περιφερειακά Κέντρα Πανεπιστημιακών και Σχολικών Έργων) διαχειρίζονται τις φοιτητικές εστίες που βρίσκονται είτε στην πανεπιστημιούπολη είτε στην πόλη.

Οι παλαιότερες εστίες διαθέτουν επιπλωμένα δωμάτια 10 τ.μ. περίπου με νιπτήρα, ενώ τα ντους και οι τουαλέτες είναι κοινόχρηστα.

Οι πιο σύγχρονες ή ανακαινισμένες εστίες προσφέρουν καλύτερες συνθήκες, με περισσότερες ανέσεις και ένα ευρύ φάσμα τύπων κατοικίας, από απλό δωμάτιο μέχρι γκαρσονιέρα με ντους και κουζινάκι, και διαθέτουν σύνδεση Ίντερνετ.

Οι εστίες του CROUS αποτελούν μακράν την οικονομικότερη λύση στέγης για τους φοιτητές: το μηνιαίο ενοίκιο κυμαίνεται από 120 ευρώ για ένα απλό δωμάτιο έως 350 ευρώ για μια γκαρσονιέρα. Ωστόσο, οι κατοικίες αυτές είναι σχετικά περιορισμένες τον αριθμό και παραχωρούνται κατά προτεραιότητα στους υπότροφους φοιτητές της γαλλικής Κυβέρνησης.

 Ωσόσο, πολλά πανεπιστήμια έχουν συνάψει με τα CROUS συμφωνίες οι οποίες επιτρέπουν την παραχώρηση δωματίων στους ξένους φοιτητές που συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγών και συνεργασίας. Κάποια εκπαιδευτικά ιδρύματα παραχωρούν επίσης δωμάτια στους ξένους φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι στο 2ο έτος του μεταπτυχιακού Master ή στο διδακτορικό. Εάν ανήκετε σε κάποια από αυτές τις περιπτώσεις, ενημερωθείτε σχετικά στο εκπαιδευτικό σας ίδρυμα ή στον οργανισμό που διαχειρίζεται την υποτροφία σας.

Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, οι πιθανότητες να βρείτε δωμάτιο στις εστίες των CROUS είναι πολύ περιορισμένες. Ωστόσο, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση στο CROUS μετά την άφιξή σας στη χώρα, καθώς κάποιες φορές υπάρχουν ακυρώσεις στις κρατήσεις δωματίων στη διάρκεια της χρονιάς.

 Ενοίκιο: 120 με 350 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με τον τύπο κατοικίας.

Εγγύηση: ένα μηνιαίο ενοίκιο.

Εγγυητής: εγγυητής υποχρεωτικός, κάτοικος ΕΕ.

Προσωρινή ή σύντομης διάρκειας κατοικία: όχι, υποχρεωτικό 9μηνο συμβόλαιο για απλό δωμάτιο και 12μηνο για γκαρσονιέρα, εκτός των θερινών μηνών.

Επίδομα στέγης (ALS ή APL): πιθανόν. 

 

 Πότε να υποβάλετε την αίτηση;

 Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο στην ιστοσελίδα:

 www.cnous.fr