Αυτή η λύση προσφέρει μεγαλύτερη ανεξαρτησία και ευελιξία στην επιλογή του τόπου και του τύπου κατοικίας και σας επιτρέπει, για παράδειγμα, να επωφεληθείτε από τους τρόπους ψυχαγωγίας και διασκέδασης του κέντρου της πόλης.

Ταιριάζει περισσότερο σε φοιτητές αρκετά αυτόνομους, και ήδη ενταγμένους κοινωνικώς. Η ενοικίαση μιας κατοικίας γίνεται είτε απ' ευθείας από κάποιον ιδιώτη, είτε μέσω των επαγγελματιών του τομέα, των μεσιτικών γραφείων.

  Εάν ενοικιάσετε μια κατοικία μέσω μεσιτικού γραφείου, θα πρέπει να του καταβάλετε αμοιβή η οποία ανέρχεται σε ποσό που αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από ένα μηνιαίο ενοίκιο.

 Η κατοικία μπορεί να ενοικιαστεί άδεια ή επιπλωμένη. Είναι γενικά  δύσκολο, έως αδύνατον, να βρείτε κατοικία αυτού του τύπου πριν την άφιξή σας στη Γαλλία, εκτός εάν έχετε κάποιες επαφές στη χώρα.

 

Φτάνοντας στη Γαλλία, μπορείτε ωστόσο να ζητήσετε βοήθεια για την αναζήτηση κατοικίας είτε από την Υπηρεσία στέγης του εκπαιδευτικού σας ιδρύματος είτε από την Υπηρεσία Υποδοχής των ξένων φοιτητών που υπάρχει σε πολλές πανεπιστημιακές πόλεις.

 Κατά γενικό κανόνα, πρέπει να υπογράψετε ένα συμβόλαιο ενοικίασης, το λεγόμενο ενοικιαστήριο (Bail), διάρκειας ενός χρόνου. Ωστόσο, μπορείτε να εγκαταλείψετε την κατοικία πριν τη λήξη του συμβολαίου, υπό τον όρο ότι  θα δώσετε προειδοποίηση 3 μηνών σε περίπτωση ανεπίπλωτης κατοικίας ή ενός μηνός σε περίπτωση επιπλωμένης.

 Η υποχρέωση να έχετε κάποιον εγγυητή αποτελεί συχνά πρόβλημα. Σε ορισμένες πόλεις ή περιοχές, κάποια ιδρύματα ή η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν δημιουργήσει μηχανισμούς που επιτρέπουν την εξάλειψη αυτής της δυσκολίας.

 Για να βρείτε προσφορές κατοικιών προς ενοικίαση ως ιδιώτες, μπορείτε να συμβουλευθείτε τις εξής ιστοσελίδες:

 

Προσφορές από ιδιώτες:

www.pap.fr

www.entreparticuliers.com

Προσφορές από μεσιτικά γραφεία:

www.fnaim.fr

Προσφορές από μεσιτικά γραφεία και ιδιώτες:

 

www.paruvendu.fr

www.petites-annonces.fr

www.seloger.com

Μπορείτε επίσης να βρείτε αγγελίες από ιδιώτες στην Υπηρεσία στέγης του εκπαιδευτικού σας ιδρύματος, στην Υπηρεσία Υποδοχής ξένων φοιτητών της πόλης, ή στα CROUS.

 Ενοίκιο:  Τα ενοίκια κυμαίνονται ανάλογα με την ποιότητα της κατοικίας, την τοποθεσία της και τις παροχές της. Στο Παρίσι, τα μηνιαία ενοίκια είναι της τάξης των 20 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, ενώ είναι γενικά φθηνότερα στις άλλες πόλεις.

Εγγύηση: ένα μηνιαίο ενοίκιο.

Εγγυητής: εγγυητής υποχρεωτικός, κάτοικος γαλλικής επικράτειας.

Κράτηση εξ αποστάσεως: κατόπιν συνεννοήσεως με τον ιδιοκτήτη και καταβολής κάποιου ποσού ως εγγύηση της κράτησης (καπάρο). Είναι γενικά πολύ δύσκολη και δεν συστήνεται ιδιαίτερα, καθώς  υπάρχει κίνδυνος να χάσετε την προκαταβολή σας σε περίπτωση αλλαγής γνώμης του ιδιοκτήτη.

Επίδομα στέγης: πιθανόν, εάν η κατοικία ανταποκρίνεται στα κριτήρια που ορίζουν οι κανονισμοί.

Logement étudiant