Φαγητό και ποτό στη Γαλλία... > Grèce
 
Γαλλία, χώρα της γαστρονομίας…

Φαγητό...

Τα 450 φοιτητικά εστιατόρια αποτελούν πλέον κλασικό σημείο αναφοράς της φοιτητικής ζωής στη Γαλλία.. Πρόκειται για  εστιατόρια που διαχειρίζονται τα CROUS. Οι τιμές τους είναι πολύ συμφέρουσες: ένα πλήρες γεύμα κοστίζει μόνο 3 ευρώ. Όλοι οι κάτοχοι φοιτητικής ταυτότητας έχουν πρόσβαση σε αυτά. Ορισμένα είναι ανοιχτά τα βράδια και τα σαββατοκύριακα.

 Για περισσότερες πληροφορίες:

 

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα ζεστό γεύμα στα πολυάριθμα καφέ και εστιατόρια που αφθονούν σε κάθε γαλλική πόλη.

 

Οι τιμές για ένα πλήρες γεύμα (ορεκτικό, κυρίως πιάτο, επιδόρπιο) κυμαίνονται από 10 περίπου ευρώ μέχρι και αστρονομικά ποσά στους ναούς της γαλλικής γαστρονομίας, τα  λεγόμενα εστιατόρια «3 αστέρων». Οι σεφ τους, όπως ο Alain Ducasse, ο Paul Bocuse, και ο Pierre Gagnaire, είναι πραγματικοί σταρ.

 

Ανάμεσα στα δύο αυτά άκρα, θα βρείτε ένα ολόκληρο φάσμα συμπαθητικών εστιατορίων που προσφέρουν συχνά γεύματα υψηλής ποιότητας.

 

Εάν έχετε τη δυνατότητα να μαγειρέψετε, θα βρείτε σε κάθε γαλλική πόλη σουπερμάρκετ και υπαίθριες αγορές. Όπου και να μένετε στη Γαλλία, θα  έχετε πάντα κοντά σας ένα φούρνο για να αγοράζετε ψωμί και κρουασάν.

 

Τέλος, εάν νοσταλγείτε την ελληνική κουζίνα, να ξέρετε ότι υπάρχουν πολλά ελληνικά εστιατόρια στο Παρίσι και σχεδόν σε όλες τις άλλες πόλεις της Γαλλίας.

 

Ποτό...

Το κρασί είναι θεσμός στη Γαλλία: υπάρχουν οι μεγάλοι αμπελώνες στο Μπορντό, τη Βουργουνδία, αλλά και στις όχθες του Ρήνου, καθώς και πλήθος άλλα κρασιά, όπως του Λίγηρα, της Αλσατίας και της νότιας Γαλλίας. Το κρασί αποτελεί γευστική απόλαυση που μοιράζεσαι με φίλους στη διάρκεια ενός γεύματος, σε μικρές ποσότητες. Δεν αποτελεί προϊόν καθημερινής κατανάλωσης: σερβίρεται και στις καφετέριες... αλλά όπως λέει και το όνομά τους, σερβίρουν κυρίως καφέ! (Στη Γαλλία, ένα «εστιατόριο» σερβίρει γεύματα, η «μπυραρία» σερβίρει γεύματα, ζεστά και κρύα ροφήματα, ενώ οι «καφετέριες» κυρίως ροφήματα.)