Καθηγητές και ερευνητές από όλο το κόσμο !

 
Παναγούλα, ΕΛΛΑΔΑ

Παρακολουθώ το πρώτο έτος του Vinifera Euromaster  στο Montpellier SupAgro και θα το ολοκληρώσω κάνοντας τον τελευταίο μήνα στο Bordeaux Sciences Agro. Πρόκειται για ένα διεθνές μεταπτυχιακό, επομένως οι σπουδές εδώ αποτελούν για εμένα μοναδική εμπειρία.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού είναι η επαφή με καθηγητές και ερευνητές από όλο το κόσμο. Επιπροσθέτως, το επίπεδο γνώσεων των συμφοιτητών μου είναι αρκετά υψηλό. Ο τρόπος διδασκαλίας είναι αρκετά διαφορετικός από αυτό που βίωσα στις προπτυχιακές σπουδές μου. Το πρόγραμμα είναι αρκετά απαιτητικό καθώς περιλαμβάνει αρκετές ώρες διαλέξεων, αλλά και εργασίες με διαφορετικά formats. Οι επισκέψεις σε οινοποιεία και ερευνητικά κέντρα, αποτελούν ένα ευχάριστο τρόπο προστριβής με το αντικείμενο. Γενικά το πρόγραμμα σπουδών εμπεριέχει διαφορετικές πτυχές του τομέα μας (οικονομικά, στατιστική, αμπελουργία, οινολογία κτλ) και μας επιτρέπει να αποκτήσουμε μια σφαιρική άποψη. Θα ήθελα, όμως, να δουλεύαμε περισσότερο σε εργαστήρια και αμπελώνες για να δούμε και πρακτικά όλες τις γνώσεις που αποκτήσαμε.

Όσον αφορά την προσαρμογή μου στη Γαλλία, γενικά παρόλη την γραφειοκρατία που επικρατεί, βρίσκω πάντα ανθρώπους πρόθυμους να με καθοδηγήσουν και να μου εξηγήσουν. Η σχολή μας παρέχει δωμάτιο σε εστία, οπότε δεν δυσκολεύτηκα να βρω κατοικία. Tο CAF ήταν πολύτιμη βοήθεια. Αντιμετώπισα κάποια προβλήματα, αλλά όταν πήγα στο γραφείο τους το πρόβλημα επιλύθηκε αμέσως.

Ως πόλη το Montpellier είναι μια ζωντανή πόλη γεμάτη φοιτητές. Έχει πολλές εκδηλώσεις και είναι κοντά σε πολλές όμορφες περιοχές. Επιπλέον, το γεγονός ότι τα άτομα του μεταπτυχιακού μου είναι από διάφορες περιοχές του κόσμου μας έχει δέσει. Επομένως η χρονιά μου πέρασε ευχάριστα και γρήγορα.

Ο δεύτερος χρόνος των σπουδών μου είναι υποχρεωτικά σε άλλη χώρα. Επέλεξα να συνεχίσω στην Γερμανία στο Πανεπιστήμιο του Geisenheim, ενώ το καλοκαίρι θα κάνω την πρακτική μου στην Πορτογαλία. Στόχος μου είναι να δουλέψω για κάποια χρόνια ανά τον κόσμο και πιστεύω ότι η σχολή μου δίνει τα εφόδια που χρειάζομαι για να πραγματοποιήσω τα όνειρα μου.