Γιατί να επιλέξετε τη Γαλλία για τις σπουδές σας ;

Pyramide du Louvre
Φοιτητές, Ερευνητές
Pays concerné(s)
Ελλάδα

Η Γαλλία, τέταρτος παγκόσμιος  προορισμός για διεθνείς φοιτητές, είδε τον αριθμό αλλοδαπών φοιτητών να αυξάνεται κατά 4,6% το έτος 2016-2017.

Ένας ελκυστικός προορισμός για τους αλλοδαπούς φοιτητές

Η Γαλλία, τέταρτος παγκόσμιος  προορισμός για διεθνείς φοιτητές, είδε τον αριθμό αλλοδαπών φοιτητών να αυξάνεται κατά 4,6% το έτος 2016-2017.

Σημειώνοντας την υψηλότερη αύξηση τα τελευταία πέντε έτη, ο αριθμός των αλλοδαπών φοιτητών στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 4,6% το 2016-2017, φθάνοντας τους 323.933, σύμφωνα με τα αριθμητικά στοιχεία που δημοσίευσε στις 12 Απριλίου 2018 η Campus France, υπηρεσία υπεύθυνη για την υποδοχή τους.

Οι αλλοδαποί φοιτητές στη Γαλλία δηλώνουν πολύ ευχαριστημένοι.

Το βαρόμετρο του Campus France 2017 καταδεικνύει μια αύξηση της ελκυστικότητας για τη Γαλλία, ενώ το ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο μειώνεται.

Στο σύνολο 14.245 φοιτητών από 161 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι ερωτήθηκαν στο διάστημα Ιουλίου-Οκτωβρίου 2017 από τον υπεύθυνο οργανισμό υποδοχής αλλοδαπών φοιτητών, το 93% των ερωτηθέντων, δηλώνει ευχαριστημένο από την παραμονή τους, το 88% αναγνωρίζει την «αξία των πτυχίων και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης» στη Γαλλία και το 92% συστήνει τη Γαλλία ως προορισμό σπουδών. Παρατηρείται ότι τα ποσοστά ικανοποίησης αυξάνονται κατά μία με τρεις μονάδες σε σχέση με το ήδη υψηλό επίπεδο των προηγούμενων ερευνών.

http://www.lemonde.fr/campus/article/2017/12/15/les-etudiants-etrangers-en-france-affichent-une-satisfaction-record_5230034_4401467.html

Σπουδές χρηματοδοτούμενες και εγγυημένες από το Κράτος

Η Γαλλία αφιερώνει το 6,8% του ΑΕΠ της στον τομέα της εκπαίδευσης. Στα Δημόσια Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το κράτος αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους εκπαίδευσης (κατά μέσο όρο 14.000€ ανά φοιτητή ετησίως). Τα έξοδα εγγραφής στο πανεπιστήμιο το έτος 2017-2018 ανήλθαν στα 184€ για τις προπτυχιακές σπουδές, 256€ για τις μεταπτυχιακές σπουδές, 391€ για τις διδακτορικές σπουδές και 610 € για τις δημόσιες σχολές μηχανικών. Δεν γίνεται διάκριση μεταξύ των αλλοδαπών και των Γάλλων φοιτητών: οι προϋποθέσεις εισαγωγής είναι πανομοιότυπες για όλους τους φοιτητές, όπως και οι χορηγούμενοι τίτλοι σπουδών και το κόστος εγγραφής. Οι τίτλοι σπουδών της Ανώτατης Εκπαίδευσης, βασισμένοι στο ευρωπαϊκό πρότυπο Πτυχίο-Μεταπτυχιακό-Διδακτορικό, επικυρώνονται από το κράτος, το οποίο και εγγυάται τη διεθνή αναγνώρισή τους

Άριστη ανώτατη εκπαίδευση, προσαρμοσμένη σε κάθε ανάγκη

Το γαλλικό σύστημα Ανώτατης Εκπαίδευσης βασίζεται σε ένα δίκτυο 3.500 Ιδιωτικών και Δημόσιων Ιδρυμάτων. Η Γαλλία προσφέρει ποιοτικές σπουδές σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους κλάδους. Περισσότερα από 1200 προγράμματα σπουδών στη Γαλλία, σε όλους τους τομείς, παρέχουν τη δυνατότητα εκπαίδευσης στα αγγλικά.

Έρευνα υψηλού επιπέδου

Η Γαλλία κατέχει την 6η θέση στον κόσμο, όσον αφορά τις εγχώριες δαπάνες για την Έρευνα και την Ανάπτυξη. Το CNRS αποτελεί τον πρώτο παγκόσμιο οργανισμό έρευνας. 12 από τα 55 μετάλλια Fields (αντίστοιχα των βραβείων Nobel στα μαθηματικά) δόθηκαν σε Γάλλους. Το 42% των διδακτορικών διατριβών που έχουν καταχωρηθεί στη Γαλλία, έχουν εκπονηθεί από αλλοδαπούς φοιτητές.

Ένα ευχάριστο και ωφέλιμο περιβάλλον διαβίωσης στην καρδιά της Ευρώπη

Η Γαλλία, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, αποτελεί τον πρώτο παγκόσμιο τουριστικό προορισμό σε αριθμό ξένων επισκεπτών. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Παρίσι βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης με τις καλύτερες φοιτητικές πόλεις.

Πάνω από 40.000 μνημεία και προστατευμένες περιοχές, 39 πολιτιστικοί χώροι στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, 8.000 μουσεία, 2.000 κινηματογράφοι και 500 περίπου φεστιβάλ μαρτυρούν τον πλούτο της πολιτιστικής ζωής στη Γαλλία. Η γαλλική καλλιτεχνική δημιουργία ακτινοβολεί σε όλους τους τομείς. Με 15 διακρίσεις, η Γαλλία κατέχει το μεγαλύτερο αριθμό βραβείων Νόμπελ Λογοτεχνίας.