Οι προπτυχιακές σπουδές

Ο πρώτος γαλλικός πανεπιστημιακός τίτλος σπουδών είναι η «Licence», η οποία αποκτάται μετά από 3 χρόνια. Το πρώτο έτος σπουδών είναι το «L1».

Η εισαγωγή στο L1

Στη Γαλλία, για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο απαιτείται κατοχή του τίτλου «Baccalauréat». Κατά συνέπεια, οι Έλληνες μαθητές πρέπει να προσκομίσουν τον ισότιμο του τίτλο, δηλαδή το Απολυτήριο Λυκείου (με τις Πανελλαδικές εξετάσεις). Δεν υπάρχει όριο κατώτατης βαθμολογίας.

Απαιτείται  γνώση των γαλλικών επιπέδου Β2, σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες . Ωστόσο, μπορεί ένα  πανεπιστήμιο να απαιτήσει το C1.

Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι γνωρίζουν γαλλικά αλλά δεν διαθέτουν πιστοποίηση, μπορούν να περάσουν  ένα τεστ γνώσεων (TCF) στο Γαλλικό Ινστιτούτο, το οποίο γίνεται δεκτό από τα γαλλικά πανεπιστήμια.

Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει ο υποψήφιος  ;

Πρέπει να κάνει αίτηση μέσω της πλατφόρμας https://www.parcoursup.fr/

            Η αίτηση εισαγωγής στο πρώτο έτος σπουδών στο πανεπιστήμιο υποβάλλεται μεταξύ 18 Ιανουαρίου και 9 Μαρτίου κατά τη διάρκεια παρακολούθησης της 3ης Λυκείου. Είναι ωστόσο δυνατό να κάνει ο υποψήφιος  αυτή την αίτηση και μετά από μία ή περισσότερες χρονιές αφού ολοκληρώσει τις σπουδές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

           Η αίτηση εισαγωγής γίνεται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου για την πλειοψηφία των γαλλικών ιδρυμάτων.

            Θα πρέπει ο υποψήφιος   να καταθέσει ηλεκτρονικά την αναλυτική βαθμολογία της Β’  λυκείου και της Γ’  λυκείου (1ο εξάμηνο), μία επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Projet de formation motivé) στην οποία θα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους επέλεξε  αυτόν τον τομέα σπουδών, καθώς και ένα Βιογραφικό Σημείωμα.

Σ’ αυτή την on line αίτηση , θα έχει  την δυνατότητα να επιλέξει έως 10 πανεπιστήμια

          Θα λάβει τα αποτελέσματα της αίτησης εισαγωγής από τον Μάϊο .

Οι ιατρικές σπουδές

Στη Γαλλία οι ιατρικές σπουδές μέχρι την ειδικότητα διαρκούν 6 χρόνια.

Από το Σεπτέμβριο του 2020,  υπάρχουν 2 τρόποι να ξεκινήσει ο φοιτητής ιατρικές σπουδές

  • Να ξεκινήσει τις σπουδές του στο 1ο έτος σπουδών υγείας ( Parcours Spécifique Santé- PASS ) με κύρια μαθήματα στον τομέα της υγείας και μαθήματα επιλογής σε ένα άλλο τομέα που τον ενδιαφέρει. Στο τέλος του έτους, εάν έχει περάσει όλα τα μαθήματα και έχει το μέσο όρο που έχει ορίσει το πανεπιστήμιο, θα εισαχθεί στο 2ο έτος ιατρικών σπουδών (ιατρική, φαρμακευτική, οδοντιατρική ή μαιευτική). Εάν δεν έχει αυτό το μέσο όρο και δεν μπορεί να γίνει δεκτός, μπορεί όμως να συνεχίσει στο 2ο έτος σε άλλο τομέα σπουδών που είχε επιλέξει. Εάν δεν έχει περάσει τα μαθήματα του πρώτου έτους, δεν θα έχει το δικαίωμα να επαναλάβει  το πρώτο έτος.
  • Να ξεκινήσει τις σπουδές του σε ένα άλλο τομέα (νομική, μαθηματικά, πληροφορική…) αλλά και με μαθήματα του τομέα της υγείας (Licence avec une option Accès Santé – L.AS). Στο τέλος του έτους, εάν έχει περάσει όλα τα μαθήματα, κάνει αίτηση για να εισαχθεί στο 2ο έτος ιατρικών σπουδών (ιατρική, φαρμακευτική, οδοντιατρική ή μαιευτική). Εάν δεν γίνει δεκτός, μπορεί να συνεχίσει στο 2ο έτος του κύριου τομέα σπουδών που έχει διαλέξει. Θα έχει τη δυνατότητα αργότερα να ξανακάνει αίτηση για το 2ο έτος ιατρικών σπουδών. Εάν δεν έχει περάσει τα μαθήματα του πρώτου έτους, έχει το δικαίωμα να επαναλάβει  το πρώτο έτος.

Η αίτηση για το πρώτο έτος

Οι Γάλλοι μαθητές γίνονται δεκτοί στο πρώτο έτος ιατρικών σπουδών με το Baccalauréat ανεξάρτητα από το βαθμό πρόσβασης .

Οι Έλληνες μαθητές μπορούν να κάνουν αίτηση με το Απολυτήριο Λυκείου ( με Πανελλαδικές εξετάσεις). Δεν υπάρχει όριο κατώτατης βαθμολογίας. Ωστόσο, ένα γαλλικό πανεπιστήμιο μπορεί να μην σας δεχθεί λόγω έλλειψης θέσεων. Για τον λόγο αυτό πρέπει να κάνετε αίτηση σε αρκετά πανεπιστήμια.

 

Παράλληλα, θα πρέπει να προσκομίσετε ένα πιστοποιητικό γνώσης της γαλλικής. Όσον αφορά το επίπεδο της γλώσσας που απαιτείται, αυτό ποικίλει ανάλογα με το πανεπιστήμιο. Γενικά, το ελάχιστο απαιτούμενο είναι το επίπεδο B2, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς. Ωστόσο, αρκετά πανεπιστήμια απαιτούν το  C1.

 Σε περίπτωση που γνωρίζετε γαλλικά, αλλά δεν διαθέτετε κάποιο πτυχίο, μπορείτε να δώσετε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών ένα τεστ γνώσεων (TCF, TEF), το οποίο γίνεται δεκτό από τα γαλλικά πανεπιστήμια.

 

Η διαδικασία :

Πρέπει να κάνετε αίτηση μέσω της πλατφόρμας  :

http://www.parcoursup.fr/

 

Από 18 Ιανουαρίου μέχρι 9 Μαρτίου κατά τη διάρκεια παρακολούθησης της 3ης Λυκείου.

Είναι ωστόσο δυνατό να κάνετε αυτή την αίτηση και μετά από μία ή περισσότερες χρονιές αφού ολοκληρώσετε τις σπουδές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σ’ αυτή την on line αίτηση , θα έχετε  την δυνατότητα να επιλέξετε έως 10 πανεπιστήμια

 

Θα πρέπει :

 

-Να γράψετε και να ανεβάσετε τις βαθμολογίες της 2ας Λυκείου και του πρώτου τετράμηνου της 3ης Λυκείου (επίσημη μετάφραση στα γαλλικά) .

- Να συντάξετε μια επιστολή στα γαλλικά στην οποία θα αναπτύσσετε τους λόγους για τους οποίους επιλέξατε αυτή την κατεύθυνση στη Γαλλία (lettre de motivation).

- Να συμπληρώσετε  το βιογραφικό σημείωμα

 

Θα λάβετε τα αποτελέσματα της αίτησης εισαγωγής σας από 19 Μαΐου και μετά

 

Σε περίπτωση που λαμβάνετε περισσότερο από μία πρόταση, μπορείτε  να αποδεχτείτε μόνο μια πρόταση εισαγωγής. Με την αποδοχή μιας πρότασης, γίνεται παραίτηση από τις υπόλοιπες και απελευθερώνονται θέσεις που μπορούν να προσφερθούν σε άλλους υποψηφίους. Οι υπόλοιπες επιλογές  σε εκκρεμότητα (en attente) μπορούν να διατηρηθούν, αν το επιθυμείτε. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να τις αναφέρετε .

 

Οι σπουδές μηχανικών

Τα πολυτεχνεία στη Γαλλία λέγονται écoles dingénieurs

Υπάρχουν πάνω από 200 écoles dingénieurs στη Γαλλία, ιδιωτικά και δημόσια (Τα ¾ των écoles dingénieurs  είναι δημόσια)

 

Τα écoles dingénieurs  είναι ξεχωριστά από τα πανεπιστήμια, ανήκουν στην κατηγορία των  Grandes Ecoles. Αποτελούν μια ιδιαιτερότητα της γαλλικής εκπαίδευσης: πρόκειται για πρωτότυπα εκπαιδευτικά ιδρύματα μεγάλου κύρους, αλλά η πρόσβαση σε αυτά είναι δύσκολη

Η Γαλλία διαθέτει περίπου 240 Σχολές Μηχανικών που καλύπτουν όλους τους τομείς των επιστημών του μηχανικού.

Το πτυχίο μηχανικού (diplôme dingénieur)  είναι εθνικό πτυχίο, είναι ισότιμο  με Master  και επιτρέπει την εγγραφή σε ένα πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών. Ανάλογα με τις Σχολές, το πτυχίο μπορεί να είναι γενικής κατεύθυνσης ή πιο εξειδικευμένο (γεωπονία, χημεία, βιολογία, πληροφορική, κλπ.).

Το κόστος εγγραφής στα δημόσια πολυτεχνεία είναι 610 ευρώ ετησίως 

 

Η εισαγωγή στα πολυτεχνεία της Γαλλίας

 

Υπάρχουν 2 κατηγορίες  écoles dingénieurs

1)   Τα écoles dingénieurs στα οποία η εισαγωγή ( για τους Γάλλους και για τους ξένους φοιτητές ) γίνεται μετά από 2 χρόνια σπουδών σε προπαρασκευαστικές  τάξεις (CPGE Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles).

Στο τέλος των 2 ετών, οι φοιτητές παίρνουν μέρος σε διαγωνισμό για τις σχολές μηχανικών.

Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν οι εξής σχολές μηχανικών: Ecole Centrale, Ecole des Mines, Ecole des Ponts et Chaussées   etc

Σ’ αυτές τις σχολές, οι σπουδές διαρκούν 3 χρόνια. Το πτυχίο του μηχανικού αντιστοιχεί  σε 5 χρόνια σπουδών (2 χρόνια στις προπαρασκευαστικές   τάξεις  + 3 χρόνια στις   écoles dingénieurs)

Οι αιτήσεις για τις προπαρασκευαστικές τάξεις (CPGE Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles) γίνονται από την πλατφόρμα http://www.parcoursup.fr/ από 18 Ιανουαρίου μέχρι 9 Μαρτίου κατά τη διάρκεια παρακολούθησης της 3ης Λυκείου. Η εισαγωγή στις προπαρασκευαστικές τάξεις είναι δύσκολη, απαιτείται μια πολύ καλή διαδρομή στο λύκειο. 

 

 

2) Τα écoles dingénieurs στα οποία η εισαγωγή γίνεται αμέσως μετά από το λύκειο .

Η εισαγωγή γίνεται συνήθως με εξετάσεις.  

Σ’ αυτές τις σχολές, οι σπουδές διαρκούν 5 χρόνια.

Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν οι εξής σχολές μηχανικών:

INSA (Institut National des Sciences Appliquées)

ENI (Ecole Nationale d’Ingénieur)

Le réseau Polytech

Οι αιτήσεις για τις περισσότερες σχολές γίνονται μέσω της πλατφόρμας  http://www.parcoursup.fr/ από 18 Ιανουαρίου μέχρι 9 Μαρτίου κατά τη διάρκεια παρακολούθησης της 3ης Λυκείου. 

 

 

3) Τέλος, μπορεί κανείς να αποκτήσει τον τίτλο του μηχανικού σπουδάζοντας στα τεχνολογικά πανεπιστήμια της Compiègne ,  της Troyes και του Belfort

http://www.utc.fr/

http://www.utt.fr/

http://www.utbm.fr/

 

 

Χρήσιμες ιστοσελίδες

http://www.enseignementsup-recherche.gouv.fr/cid20256/liste-des-ecoles-d-ingenieurs.html

http://www.deviensingenieur.fr/

http://www.cefi.org/

 

Για την εισαγωγή σε όλες τις écoles dingénieurs, το επίπεδο Β2 στα γαλλικά  είναι  το ελάχιστο απαιτούμενο  (εκτός από τις σχολές  που προσφέρουν ένα αγγλόφωνο πρόγραμμα σπουδών).

Οι σπουδές αρχιτεκτονικής

Οι σπουδές αρχιτεκτονικής στη Γαλλία πραγματοποιούνται  σε Σχολές Αρχιτεκτόνων ( ENSA : Ecoles Nationales Supérieures d’Architecture ) που υπάγονται στο Υπουργείο Πολιτισμού.

 Υπάρχουν 20 δημόσιες  Σχολές Αρχιτεκτόνων στη Γαλλία.

Δύο ακόμα Σχολές χορηγούν πτυχίο που αναγνωρίζεται ως ισότιμο :

- Η δημόσια Σχολή Μηχανικών (INSA) του Στρασβούργου :

http://www.insa-strasbourg.fr/fr/

- Η ιδιωτική Σχολή  Αρχιτεκτόνων ESA (Ecole Spéciale d’Architecture) :

http://www.esa-paris.fr/

Οι σπουδές αρχιτεκτονικής εντάσσονται πλέον στο σχήμα ευρωπαϊκής εναρμόνισης ( LMD ) με βάση τους 3 τίτλους :

- Licence : Πτυχίο

- Master : Μεταπτυχιακό

- Doctorat : Διδακτορικό 

Ο πρώτος κύκλος σπουδών διάρκειας 3 ετών οδηγεί στο Πτυχίο Σπουδών Αρχιτεκτονικής παρέχοντας τη βαθμίδα  της Licence

Ο δεύτερος κύκλος σπουδών διαρκείας 2 ετών οδηγεί στο Κρατικό Πτυχίο Αρχιτεκτονικής παρέχοντας τη βαθμίδα  του Master

 

Πώς μπορεί ένας Έλληνας μαθητής να  εισαχθεί σε μία Σχολή Αρχιτεκτονικής ;

Πρέπει να κάνει αίτηση μέσω της πλατφόρμας https://www.parcoursup.fr/

            Η αίτηση εισαγωγής στο πρώτο έτος σπουδών στις Σχολές Αρχιτεκτονικής υποβάλλεται μεταξύ 18 Ιανουαρίου και 9 Μαρτίου κατά τη διάρκεια παρακολούθησης της Γ’  Λυκείου. Είναι ωστόσο δυνατό να κάνει ο υποψήφιος  αυτή την αίτηση και μετά από μία ή περισσότερες χρονιές αφού ολοκληρώσει τις σπουδές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

                       Θα πρέπει ο υποψήφιος   να καταθέσει ηλεκτρονικά την αναλυτική βαθμολογία της Β’  λυκείου και της Γ’  λυκείου (1ο εξάμηνο), μία επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Projet de formation motivé) στην οποία θα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους επέλεξε  αυτόν τον τομέα σπουδών, καθώς και ένα Βιογραφικό Σημείωμα.

          Παράλληλα , κάθε Σχολή μπορεί να έχει ορισμένες ξεχωριστές απαιτήσεις όπως : συνέντευξη , portfolio, κλπ…

Σ’ αυτή την on line αίτηση , ο υποψήφιος θα έχει  την δυνατότητα να επιλέξει έως 10 Σχολές Αρχιτεκτονικής

Να σημειωθεί ότι για κάθε αίτηση σε Σχολή Αρχιτεκτονικής, ο υποψήφιος πρέπει να καταβάλει το ποσό των 35 € περίπου.

Όσο αφορά το επίπεδο των γαλλικών, απαιτείται  γνώση επιπέδου Β2, σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες . Ωστόσο, μπορεί μια Σχολή Αρχιτεκτονικής να απαιτήσει το C1.

Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι γνωρίζουν γαλλικά αλλά δεν διαθέτουν πιστοποίηση, μπορούν να περάσουν  ένα τεστ γνώσεων (TCF) στο Γαλλικό Ινστιτούτο, το οποίο γίνεται δεκτό από τις Σχολές Αρχιτεκτονικής.

 

Ο υποψήφιος θα λάβει τα αποτελέσματα της αίτησης εισαγωγής  από τον Μάϊο .

 

Λίστα των Σχολών Αρχιτεκτονικής :

http://www.onisep.fr/Choisir-mes-etudes/Apres-le-bac/Principaux-domaines-d-etudes/Les-ecoles-d-architecture

http://www.archi.fr/