Οι καθηγητές είναι προσιτοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν

Το Σεπτέμβριο μετακόμισα στη Dijon για να πραγματοποιήσω μεταπτυχιακές σπουδές Μ2 στο Université de Bourgogne, στον τομέα της Οινολογίας-Ζυθοποιίας

Η Dijon είναι μια πολύ όμορφη πόλη, που συνδυάζει τη σύγχρονη αρχιτεκτονική με την ιστορία του 11ου αιώνα. Δικαίως θεωρείται η ιστορική πρωτεύουσα της Βουργουνδίας, καθώς μια βόλτα στο κέντρο αρκεί για να ανακαλύψεις την επιρροή της αμπελουργίας στην πόλη, τη φημισμένη κουζίνα της και το καλό κρασί. Στα πλεονεκτήματα της πόλης είναι οι καλές συγκοινωνίες με τραμ και λεωφορεία, καθώς και το μικρό της μέγεθος που διευκολύνει πολύ τις μετακινήσεις, ακόμη και με τα πόδια. Η Dijon είναι φοιτητική πόλη με τιμές παρόμοιες με της Ελλάδας. Τα ενοίκια είναι παρόμοια με άλλων επαρχιακών πόλεων της Γαλλίας, αλλά υψηλότερα από αυτά της Ελλάδας.

Ένα από τα προβλήματα που συναντάς στη Γαλλία είναι η γραφειοκρατία, αλλά όλοι είναι πολύ ευγενικοί, με διάθεση να βοηθήσουν, οπότε αν ακολουθήσεις τη διαδικασία που θα σου υποδείξουν, όλα τα προβλήματα λύνονται. Τα μαθήματα είναι πολύ ενδιαφέροντα, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την πρακτική σε οινοποιείο. Ωστόσο οι σπουδές είναι απαιτητικές και τα ωράρια πολύ δύσκολα, καθώς τα μαθήματα τελειώνουν αργά το απόγευμα και δεν σου αφήνουν ελεύθερο χρόνο ούτε για να διαβάσεις. Η μεγαλύτερη δυσκολία που έχω αντιμετωπίσει στο μάθημα δεν είναι τόσο η κατανόηση της γλώσσας, όσο το να κρατάω σημειώσεις ενώ ο καθηγητής εξηγεί. Ωστόσο, όλοι καθηγητές είναι προσιτοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν.

Όταν ήρθα στη Dijon θεωρούσα πως θα είναι δύσκολο να κάνω φίλους λόγω της γλώσσας, όμως όλοι με υποδέχτηκαν πολύ θερμά και ήταν πολύ ευγενικοί. Σε όποιον διστάζει να κάνει σπουδές στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα στη Γαλλία, το συστήνω ανεπιφύλακτα, καθώς είναι μια εμπειρία που σου αλλάζει τη ζωή, το χαρακτήρα και τον τρόπο σκέψης. Δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν, αλλά αν είσαι αποφασισμένος και συνειδητοποιημένος ξεπερνιούνται, και αυτό που μένει στο τέλος είναι όμορφες εμπειρίες.

Ιωάννα