Πολιτισμός και τέχνη

Σπουδάζω στη Γαλλία σημαίνει ζω στη Γαλλία και ανακαλύπτω καθημερινά τον πολιτισμό και την τέχνη του ζην σε αυτήν τη χώρα.

Η Γαλλία είναι μια από τις χώρες της Ευρώπης όπου οι φοιτητές, λόγω των μειωμένων τιμών από τις οποίες επωφελούνται, απολαμβάνουν προνομιακές συνθήκες διαβίωσης.

Φοιτητικά εστιατόρια, φοιτητικές εστίες, επιδόματα στέγης, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μειωμένα εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς και την ψυχαγωγία (κινηματογράφοι, αθλητισμός, βιβλιοθήκες, φοιτητικοί σύλλογοι, κ.ά.), όλα αυτά επιτρέπουν στους φοιτητές να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες αλλά και να απολαμβάνουν την καθημερινή ζωή στη Γαλλία με έναν σχετικά μικρό προϋπολογισμό.

 

Η πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό

Πάνω από 2000 κινηματογραφικές αίθουσες , 33.300 θεατρικές παραστάσεις το χρόνο (εθνικά θέατρα, εθνικά κέντρα δραματικής τέχνης, εθνικές σκηνές και ιδιωτικά θέατρα) καθώς και 1.200 μουσεία δίνουν πνοή στην καθημερινότητα, τόσο στο Παρίσι όσο και εκτός πρωτεύουσας. Φεστιβάλ μουσικής, λυρικής τέχνης και χορού καθώς και εκδηλώσεις που καλύπτουν όλους τους τομείς, από την επιστήμη ως τη γαστρονομία, περνώντας από τον αθλητισμό και τη λογοτεχνία, έρχονται να συμπληρώσουν αυτήν την παγκοσμίου φήμης πολιτιστική προσφορά.

Η πολιτιστική ζωή στη Γαλλία είναι τόσο έντονη, που κάθε μέρα έχετε πρόσβαση σε ένα πολιτιστικό γεγονός. Οι πολυάριθμοι τόποι διεξαγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων καταδεικνύουν ότι η επαρχία δεν απέχει από αυτόν τον δημιουργικό αναβρασμό.

 

Φεστιβάλ μουσικής (Vieilles charrues στο Carhaix, Folles journées στη Νάντη, Eurockéennes

de Belfort, Jazz in Marciac, Transmusicales de Rennes), κινηματογράφου (Cannes, Deauville, Avoriaz, Cognac), χορού (Μπιενάλε χορού της Λυών, la Part des Anges στο Μπορντό…), θεάτρου (Avignon, Aurillac), κόμικς (Αγκουλέμ) και εθνικές πολιτιστικές εκδηλώσεις (Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Γιορτή της Μουσικής στις 21 Ιουνίου, Ευρωπαϊκές Νύχτες Μουσείων)…

πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.culture.fr

 

Μουσεία και μνημεία

Η Γαλλία διαθέτει 8.000 μουσεία. Μπορεί ο Πύργος του Άιφελ να αποτελεί το μνημείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, ωστόσο πάνω από 40.000 κτίρια προστατεύονται ως ιστορικά μνημεία

(τα Κάστρα του Λίγηρα, το Mont Saint Michel, το Château dIf, η Αρένα της Νîmes, το Λιμάνι της la Rochelle).

Κατάλογος εθνικών μουσείων:

http://www.culture.gouv.fr/Thematiques/Musees/Composants/Liste-des-musees-nationaux

https://www.monuments-nationaux.fr/

Βιβλίο

Το βιβλίο τσέπης, χάρη στο οικονομικό του μέγεθος, καθιστά τα βιβλία προσιτά για όλα τα βαλάντια: τιμή 6 ευρώ. Πολυάριθμες εκδηλώσεις γύρω από το βιβλίο – Εκθέσεις βιβλίου, Escales du livre – στο Παρίσι και την επαρχία μαρτυρούν το ενδιαφέρον των Γάλλων  για την ανάγνωση.

 

Τύπος

Ο γαλλικός τύπος διακρίνεται για την ποικιλομορφία του (εξειδικευμένα περιοδικά,

ημερήσιος τύπος, με συνδρομή, εθνικός, περιφερειακός, εβδομαδιαίος, μηνιαίος…).

Κάθε πόλη και κάθε περιφέρεια διαθέτει το δικό της έντυπο που παρέχει ενημέρωση σε θέματα εθνικού, διεθνούς, περιφερειακού αλλά και τοπικού ενδιαφέροντος:

Εφημερίδα Sud-Ouest στην Aquitaine, Ouest-France στην Βρετάνη, La Provence στη Μασσαλία…

 

Βιβλιοθήκες

Στην Γαλλία υπάρχουν πάνω από 3.000 βιβλιοθήκες. Οι ενδιαφερόμενοι εγγράφονται δωρεάν στην βιβλιοθήκη της γειτονιάς τους, αποκτώντας έτσι πρόσβαση σε όλες τις δημοτικές βιβλιοθήκες της πόλης.

Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη (BU)

Όλα τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα διαθέτουν τουλάχιστον μία βιβλιοθήκη.

Τα ωράρια λειτουργίας τους ποικίλουν. Ορισμένες βιβλιοθήκες παραμένουν ανοιχτές έως τις 10μμ ή ακόμη και την Κυριακή.

Συνολικά υπάρχουν 127 πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες ενώ μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα διαθέτουν περισσότερα από 40 εκατομμύρια βιβλία.

Κατάλογος δημόσιων βιβλιοθηκών:

http://www.culture.gouv.fr/Thematiques/Livre-et-Lecture/Bibliotheques

Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας:

www.bnf.fr

Πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες:

http://www.abes.fr/

 

Αθλητισμός

Η ιδιότητα του φοιτητή διευκολύνει επίσης την ενασχόληση με τον αθλητισμό, εφόσον προσφέρει προνομιακή πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Επίσης, οι αθλητικοί όμιλοι είναι πολύ δραστήριοι στις Σχολές και τα Πανεπιστήμια.

Εκτός από τις αθλητικές εγκαταστάσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων  (SUAPS), οι φοιτητές έχουν στη διάθεσή τους πληθώρα δημόσιων αθλητικών συγκροτημάτων. Με την εγγραφή τους σε μία από τις χιλιάδες αθλητικές ενώσεις έναντι μικρού τιμήματος, οι φοιτητές εξασφαλίζουν την πρόσβαση και τη δυνατότητα άθλησης σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Πολύ μικρό είναι επίσης το κόστος πρόσβασης στα δημοτικά κολυμβητήρια.

https://www.associations-sportives.fr/

 

Όλοι οι πολιτιστικοί χώροι προσφέρουν στους φοιτητές εκπτώσεις και ειδικά συνδρομητικά πακέτα